Jag vill ha ett jobb man inte behöver ta semester ifrån. Vi tar semester för att vila upp oss från jobbet, ladda batterierna och komma tillbaka utvilade fulla med energi. Så låter det hos de flesta svenskar.

Jag träffade min tremänning som bor i New York, hon hade två veckor semester varje år. De förundrades över oss svenskar som har 4–6 veckor ledigt på sommaren. För vem skulle sköta deras jobb om de var borta så länge?

Detta har fått mig och fundera på våra semestervanor och bakgrunden till semester. Semester har inte alltid varit en rättighet. I jordbrukssamhället levde man i ett med naturen. Djuren och sådden skulle skötas, men man kunde inte stressa på den processen.

Sedan kom industrialismen, stämpelklocka och löpandeband infördes. Man pratade om effektivisering och jagade kostnader för att öka lönsamheten. För att reglera arbetsgivarna och arbetstagarnas skyldig- och rättigheter fick facket en stark ställning på arbetsmarknaden. Semester infördes, och i Sverige har vi en tradition med industrisemester i Juli, då hela Sverige stannar! Mycket tack vare den korta svenska sommaren. I andra länder som Tyskland har de olika delstater olika semesterperioder över en längre tid. Detta är något som håller på att ändras på den svenska arbetsmarknaden, då fler och flera företag håller igång verksamheten året runt.

Många av dagens kunskapsarbeten i den digitala världen kräver inte längre att man jobbar på en speciell plats eller tid. I det nya arbetslivet (DNA) jobbar man uppdragsbaserat. Men det ställer nya krav på hur man planerar och följer upp verksamheten. Man behöver nya typer av mätetal.

Hur många har inte gått på jobbet på måndag, solen skiner och vädret är underbart, men det har varit kallt och regnigt hela helgen. Tänk om man kunde jobbat då, och varit ledig på måndag istället. Och är den svenska sommaren dålig, tar vi en resa till varmare breddgrader.

Det nya arbetslivet ger större flexibilitet, bättre livskvalitet och förhoppningsvis produktivare företag.

Jag lever inte för att jobba, jag jobbar för att leva!

 

Kategorier: Livet