Ett jobb man inte behöver ta semester ifrån


Jag vill ha ett jobb man inte behöver ta semester ifrån. Vi tar semester för att vila upp oss från jobbet, ladda batterierna och komma tillbaka utvilade fulla med energi. Så låter det hos de flesta svenskar.

Jag träffade min tremänning som bor i New York, hon hade två veckor semester varje år. De förundrades över oss svenskar som har 4–6 veckor ledigt på sommaren. För vem skulle sköta deras jobb om de var borta så länge?

Detta har fått mig och fundera på våra semestervanor och bakgrunden till semester. Semester har inte alltid varit en rättighet. I jordbrukssamhället levde man i ett med naturen. Djuren och sådden skulle skötas, men man kunde inte stressa på den processen.

Sedan kom industrialismen, stämpelklocka och löpandeband infördes. Man pratade om effektivisering och jagade kostnader för att öka lönsamheten. För att reglera arbetsgivarna och arbetstagarnas skyldig- och rättigheter fick facket en stark ställning på arbetsmarknaden. Semester infördes, och i Sverige har vi en tradition med industrisemester i Juli, då hela Sverige stannar! Mycket tack vare den korta svenska sommaren. I andra länder som Tyskland har de olika delstater olika semesterperioder över en längre tid. Detta är något som håller på att ändras på den svenska arbetsmarknaden, då fler och flera företag håller igång verksamheten året runt.

Många av dagens kunskapsarbeten i den digitala världen kräver inte längre att man jobbar på en speciell plats eller tid. I det nya arbetslivet (DNA) jobbar man uppdragsbaserat. Men det ställer nya krav på hur man planerar och följer upp verksamheten. Man behöver nya typer av mätetal.

Hur många har inte gått på jobbet på måndag, solen skiner och vädret är underbart, men det har varit kallt och regnigt hela helgen. Tänk om man kunde jobbat då, och varit ledig på måndag istället. Och är den svenska sommaren dålig, tar vi en resa till varmare breddgrader.

Det nya arbetslivet ger större flexibilitet, bättre livskvalitet och förhoppningsvis produktivare företag.

Jag lever inte för att jobba, jag jobbar för att leva!

 

Dynamics NAV G1 version

It’s time for Microsoft to deliver the Global version of Dynamics NAV containing all country localization in one single database.

There is some historical reason why we have different country version back from the Navision days, when each country developed and maintained their own local version. Today this is done in a central way by Microsoft development center.

There has also been some work to include common function in the W1 version from different country version. And also work to group similar modification for many countries. It’s time to take the final step.

With a G1 version, all different country specific function should be included in same source base. In the setup for each companies, you will choose with country specific function that should be enabled. Also the language layers should be an easy setup to choose or download direct from the setup.

The reason to have one G1 version is many.

First of all, many companies are global, and have business in many countries. For example, it’s not uncommon that a Swedish company also have subsidiaries in other Nordic countries like Norway, Denmark and Finland. Even really small companies.

Today we need to purchase a license for each country. We then have two option. Run the companies in different databases or merge functionality to same database. Both are expensive.

As a Global ISV we also have our own IP and need to localized this to each country version. We made a work many years ago, to package all our add-ons in same database. And with an Application Manger, we can switch on and off different function based on each customer/user needs.

And with 19 different Dynamics Country version, with 12 Cumulative Updates each year. It’s a lot work to maintained this. Even if we have PowerShell script possibility.

If we also add some other Partners Add-on, it’s a lot of works to maintain each deliverable setup.

When we now delivery our solution as a SAAS, it will be done on a Global Market. We need one single source base, to build and deliver our solution from.

digitalkamera Casio Exilim EX-G1

 

Vi funderar på att köpa en ny liten behändlig kamera till vår Thailandsresa. En kamera vi fastnat för är Casio Exilim EX-G1.

Förutom att den är liten, så är den både vatten och stöttålig, men framförallt verksar den ha en bra optik för sin storlek.

Återstår att hitta en affär som har den på hyllan så man får testa den och se att den ger den bildkvalité som man önkar.

Ubuntu

 • Så har man skaffat sig en Linux burk hemma. Installerade i helgen Ubuntu på min nya ASRock 330 ION. Måste erkänna att mina Linuxkunskaper blivit lite rostiga sedan Universitet för 13 år sedan…

Den nya burken skall bli en HTPC Mediacenter dator, som jag kopplar till min Flatscreen TV, en Samung LE46A656 via HDMI och bilden visas i full HD. TV’n har en upplösning på 1920 * 1080. Datorn är även utrustad med Blu-ray spelare och fjärrkotroll.

Förutom Linux som operativsystem kommer jag installera XBMCsom mediaspelare.

Jag hittade en bra Guide för att installera Ubuntu med XBMC som jag följt till en viss del.

Här kommer en beskrivning av min grundinstallation av Ubuntu.

 1. Först ladda jag ner Minimal Installation för Ubuntu 9.10 64-bit  och brännde ISO filen på en CD.
 2. Därefter botade jag upp datorn med CD och följde i stort sett standardinställningarna i installationsanvisningarna.
  Jag valde att partionera 10 GB för systemet, och 310 GB för media. På det visset kan man enkelt installera om systemet utan att behöva ta bort mediafiler.
  De programval jag gjorde var: Basic Ubuntu Server, Samba file Server, Open SSH och Ubuntu Desktop.
  Basic Ubuntu Server – är standard och måste installeras.
  Samba file Server – Gör att man enkelt kan komma åt filerna från andra datorer i nätverket.
  Open SSH – Behövs man vill komma åt maskinen från en annan dator via terminalfönster.
  Jag avänder Puttysom terminalprogram på min Windows maskin. 
  Ubuntu Desktop – Är ett grafiskt gränsnitt till Ubuntu baserat på GNOME. Detta behövs egentligen inte då jag skall bota upp med XBMC som användargränsnitt. Men det är mycket enklare att göra inställningar i det grafiska gränsnittet, samt komma åt webben för att hämta filer.
 3. Nvida Grafikdrivrutin installeras inte automatiskt, men i det grafiska gränsnittet får man ett meddelande om att det finne en proprietär hårdvarudrivrutin att installer. Om man inte kör det grafiska gränsnittet finns instruktioner hur man installerar drivrutinen i guiden som länkas till ovan.
  Till en början fick jag inte hela desktopen synlig på skärmen. Men efter jag ändrade skärmens inställning  P.Size till ”JUST SCAN” så syntens hela desktopen.
 4. När systemet botade upp fick jag ett felmeddelande. Det verkar inte påverka systemet, men jag hitta en buggrapport och åtgärd på följande länk: https://launchpad.net/bugs/440470
  Jag ändrade följande rad:
  GRUB_CMDLINE_LINUX=”” till
  GRUB_CMDLINE_LINUX=”acpi_enforce_resources=lax”
  i filen /etc/default/grub
  Efteråt måste man uppdatera GRUB med följande kommando: sudo update-grub.
 5. Fjärrkontroll fungerande inte direkt. Efter lite sökande hittade jag drivrutinen på ASrock supportsida.
  Fjärrkontrollen är dock kanska känslig, och oftast blir det ett dubbeltryckning.
  Efter lite sökande hitta jag information om att föregåedne drivrutin passade bättre, därför fick jag leta reda på drivrutinen lirc-nct677x-x64-1.0.1-ubuntu9.10.deb
 6. Ljud via HDMI
  Ljudet fungerade inte direkt, men jag hittade följande beskrivning.
  http://xbmc.org/forum/showpost.php?p=396178&postcount=141
  Därefter installerade jag alsamixer, och fick slå på kanalen för HDMI.
 7. En bra instriktion för att installera XBMC finns på:
  http://xbmc.org/wiki/?title=HOW-TO_install_XBMC_for_Linux_on_Ubuntu_with_a_minimal_installation_step-by-step
  Jag körde via terminalfönstret:     $ sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc
       $ sudo apt-get update
       $ sudo apt-get install xbmc
       $ sudo apt-get update
 8. Installation av CODEC
  http://ubuntu-se.org/wiki/Multimedia/codecs
  sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
  sudo apt-get install non-free-codecs

Ryggsäck Thailand

EVEREST TRAVEL BP 70LRyggsäckar/EVEREST TRAVEL BP 70L från stadium.se
Vi har under hösten tittat på lite olika ryggsäckar inför vårens resa till Thailand. Tidigt fastnade vi för Everest ryggsäckar hos Stadium. Först och främst skall det vara en ryggsäck som är enkel att ha med sig på resa. Everest travelryggsäck har selen dold i ett fack som gör att den inte behöver skickas som specialbagage på flyget. Bärhandtaget och bärremmen gör att man kan ha den som en vanlig väska. En annan fördel är att man kan öppna hela ryggsäcken, den är alltså inte toppmatad. Säcken är också delad i två delar där man från den nedre delen enkelt kan öppna och nå den övre delen. Slutligen så består faktiskt ryggsäcken av två ryggsäckar. Det sitter en liten mindre ryggsäck på den stor. Denna blir perfekt som handbagage på flyget och till mindre dagsutflykter. Till frun och dottern köpte vi varsin 60 liter ryggsäck och jag och sonen varsin 70 liters.

Prismässigt är dessa ryggsäckar mycket prisvärda jämfört med konkurrenternas, att det dessutom var mellandagsrea på dessa gjorde att vi sparade ytterligare 1400: -. Nu återstår bara att packa och testa dessa på resan.

Asrock Nettop ION 330HT

Har länge gått och funderat på en HTPC, d.v.s. en mediacenter PC.
Det är dock inte så kul att ha en stor PC stående och surra i vardagsrummet, och dessutom drar det en hel del ström.
Utöver det satt upp några andra kriterium, Blu-ray spelare, Möjlighet att streama från play kanalerna och enkel att använda.
Tillslut fastnade jag för XBMC (www.xbmc.nu). Denna har jag bara goda erfarenheter av från min gamla XBOX.

Som PC fastnade jag för ASROCK ION 330HT-BD.
En liten nätt burk med Blu-ray spelare, och som använder NVIDA ION grafik, vilke ger full HD.

Denna har jag nu beställt ifrån:
http://www.webhallen.com/prod.php?id=104896

Väntaa med spänning att få hemma denna, sedan blir det till att ladda den med UBUNTU och XBMC.
Återkommer med mera information såfort jag fått hem den och konfigurerat systemet.

Voddler

voddler_logo

Fick en invit för ett par dagar sedan, tack för det.  Igår blev det premiär på den första filmen.  Hade läst att många haft en hel del tekniska problem.  Efter jag installerat Voddler på min bärabara fick jag slå på upnp i routern, sedan fungerade kontakten emot voddler utan några problem. Skulle dock vara bättre om man fick öppna vissa portar istället.  Jag kopplade upp mig emot router trådlöst från datorn och det kan vara ett problem när man streamar film.

Men efter datorn kopplats in på 46″ och bilden justerats, flöt streamingen på utan större problem. Möjligen kunde man se vissa mindre digitala störningar. Men inget man störde sig på.

Utbudet var väl si så där,  men det är något jag hoppas blir bättre i framtiden. Om det är det senaste så kan man nog tänka sig att betala ett par tior per film.  Ett abonnemang är dock inte intressant.

Tekniskt sett var det helt över förväntan. Såg att man använde XBMC i voddlerplayern, och det är ju en av de bästa mediaspelarna på marknaden. Har kört det länge på min gamla XBOX.

Tavla vardagsrummet

I höstas var vi ute i Kont och fotografera för att göra en tavla till vardagsrummet. Nu har jag photoshopat bilden genom att göra om den till svartvit och skärpt kontrasterna. Sedan framkalla vi den på 50 x 70 cm canvasduk hos Proformat.

Vi är riktigt nöjd med resultatet.
Bilden plus en till kommer ingå i min slutuppgift i photoshopkursen.

Helex – Luleå

Passade på att träna på kvällarna i Luleå hos Helex. Då IKSU ansluten till CMS Travelpass kan man träna på andra anläggningar runt om i landet utan extra kostnad. Perfekt när man är ute och reser.

I går körde jag ett 60 min spinningpass och idag 60 minuter bodypump.
Helex är som ett stort gym med två träningssalar, denna vecka var det dessutom prova på vecka så det var fullt bägge passen.

Geocaching

Eller skattjakt som det kanske skulle heta på svenska.
Det hela går ut på att man via GPS skall hitta gömda skatter i städer och ute i naturen.

Jag har funderat på att prova detta, och i samband med en stadsvandring i Luleå passade jag på att testa. Först behöver man registrera sig på http://www.geocaching.com därefter kan man ladda ner positioner till GPS. När man hittat en skatt uppdaterar man sidan att man hittat den.

Det var ganska enkelt att hitta position, men desto svårare att hitta själva skatten.
När jag hittat skatten signerade jag lisan med mitt kontonamn PeBaUme, samt passa på att fotografera mitt fynd.

Det finn också något som heter Travel Bugs och Geocoins som är föremål som flyttas mellan olika skattgömmor. Dess resor runt jorden kan man sedan följa på webben.

Nästa steg blir nog att leta skatterna runt Umeå…

Elle

Jag blev uppringd från tidningen elle som ville använda en av mina bilder från Rögrund.

De har skrivit en artikel om en artist som gillar Rögrund, och ville ha en bild därifrån.

På Rögrund har jag varit vid ett flertal tillfällen tilsammans med jobbet.
Rögrund ligger ute i Stockholms skärgård, och det finns inga bofasta.
Men Lotten med familj, och personal driver ett mysigt gästhem på ön. Mera information finns på www.grundet.se. Där finns några av mina bilder med.

Mina övriga bilder från Rögrund finns här.

Blir spännande och se om det blir någon bild i elle, eller…